Schone schijn?

Waar vinden we in ons land nog echt schone grond? Vrijwel overal is er door menselijk handelen wel iets in de grond achtergebleven wat er van oorsprong niet in zat. Daarnaast verandert de samenstelling van de grond in delen van ons land ook door natuurlijke processen. En wat voor grond geldt, geldt ook voor grondwater. Wat betekent dat voor de koper en de verkoper van grond?

Meestal verdienen vooral gedempte sloten en het erf (en ondergrond gebouwen) hierbij de aandacht. Zo zijn er bepaalde gebieden in ons land waarvan bekend is dat daar sloten zijn gedempt met huishoudelijk en/of bouwafval. Puur puin hoeft niet tot vervuiling van de chemische samenstelling van de bodem en het grondwater te leiden, mits het schoon puin is. Veel puin in de bouwvoor kan voor de grondbewerking een probleem vormen. Voor de teelt en oogst van hakvruchten is het zeker een bezwaar.
 

Vanuit de verkoper

Wanneer de verkoper de situatie vóór zijn verkoop niet vertrouwt, doet hij er goed aan om een grondonderzoek te laten uitvoeren. Men noemt dat veelal een onderzoek om een ‘schone grond verklaring’ te krijgen. Eigenlijk een wat vreemde benaming. Voor de verkoper heeft het als voordeel dat hij zo tegen vooraf gecalculeerde kosten een onafhankelijk beeld van de situatie krijgt. En dat resultaat kan hij aan zijn koper tonen. Dat valt dan onder zijn mededelingsplicht. Indien de koper de conclusies uit het rapport onvoldoende kan beoordelen, moet hij daarover advies inwinnen vóór hij tot koop overgaat.
 

Vanuit de koper

Wat moet je als koper van grond? Alert zijn. Vragen stellen en bijvoorbeeld op internet naar gegevens zoeken. En natuurlijk ook de verkoper ernaar vragen. Wettelijk is dit verankerd in enerzijds de “mededelingsplicht” van de verkoper en anderzijds in de “onderzoekplicht” van de koper. Maar wat als de koper, ondanks de woorden van de verkoper zonder onderzoeksrapport, de situatie niet vertrouwt. Wat dan? Sommige verkopers kunnen heel overtuigend spreken en proberen de koop zonder onderzoek te laten doorgaan. In zo’n geval accepteert de koper de situatie en wordt het moeilijk als er later toch een vervuilingsprobleem blijkt. Het eerste advies aan de koper is zijn gezond verstand te gebruiken. En het direct daarop volgend advies is om deskundigheid in te schakelen. En dan valt zijn zoektocht naar informatie onder zijn onderzoekplicht. 

Agrivesta makelaars en rentmeesters hebben vaker met dergelijke problemen van doen en kunnen een koper, maar ook een verkoper, daar goed bij begeleiden.

Harm Jan Houtman, Agrivesta Houtman